Hoe hang ik een lamp op? 6 veel voorkomende vragen
Blog

Hoe hang ik een lamp op? 6 veel voorkomende vragen

Yes! Je hebt eindelijk je nieuwe lamp binnen en wilt hem nu direct gaan ophangen. Maar waar let je nou eigenlijk op en hoe zorg je ervoor dat jij direct kan shinen en stralen met jouw nieuwe lamp? Lees hieronder waar je allemaal aan kan/moet denken. 

1. Hoe bevestig ik een hanglamp? 

Om een lamp op te hangen moet je aantal stappen doorlopen. Hieronder gaan we stap voor stap te werk zodat jij jouw lamp kan ophangen. 

Schakel de stroom uit

Schakel de stroom uit in de meterkast. Zo voorkom je dat je onder spanning komt te staan. Geef dit wel door aan de rest van je huisgenoten om ongelukken te voorkomen. 

Haal, eventueel, de oude lamp van het plafond

De oude lamp kan je nu losmaken. Haal de plafondkap los, en haal de kroonsteen van de aansluiting uit het plafond. Soms zie je nog een aardedraad (groen of geel draad) maar dit is niet vaak aanwezig

Bevestig de lamp

Als je goed hebt gekeken bij het demonteren weet je dat het blauwe draadje van de lamp en het bruine draad in dezelfde gaten moeten van het kroonsteentje. Monteer de draden en hang de lamp op de juiste hoogte. Wil je weten hoeveel lampen je boven je eettafel moet hangen, lees dan dit blog.

2. Hoe monteer ik een stekker? 

Hoe bevestig je een stekker? Het lijkt makkelijk en eerlijk, dat is het ook wel als je maar weet wat je moet doen. Schroef eerst de stekker op, vaak zit hier een schroef in en zo kan je het buitenwerk van het binnenwerk scheiden. Daar zie je aansluit mogelijkheden voor twee draden, schroef dit los en plaats de gestripte draden hierin (het maakt niet uit welke kant je het blauwe en bruine draad doet). Dichtschroeven en je kan de stekker testen of je alles er goed in hebt gedaan. 

3. Hoe monteer ik een fitting? 

Bij een fitting moet je soms het omhulsel eruit wippen. Bij veel fittingen hoeft dat niet en kan je door de ingebouwde constructie de draden erin drukken. De draden blijven dan direct vastzitten. Makkelijk he? 

4. Hoe hoog hang ik mijn lampen boven mijn tafel? 

Uiteraard wil je dat je lampen op de goede hoogte hangen. Je wilt dat je gehele tafel evenredig is verlicht zodat je er aan kan eten, natafelen of relaxen. Bovendien moet het niet voor fysieke ongemakken zorgen doordat de lamp vervelend in je oog schijnt of dat je je hoofd stoot als je opstaat. Speel daarom met de hoogte van de lamp afhankelijk van je eigen keuzes en lengte. Een vuistregel wat je hierbij kan gebruiken is dat lampen, gemeten vanaf het tafelblad tot aan de onderkant van de lamp, 60 tot 75 centimeter hoog hangen. 

5. Hoe ver hang ik mijn lampen uit elkaar? 

Meerdere lampen boven een eettafel is niet vreemd en ziet er fantastisch uit. Je kan zelfs spelen met meerdere soorten lampen als je dat zou willen. Maar wat is de afstand tussen deze lampen? Heb je een ronde tafel dan kan je kiezen om de lampen gebundeld te hangen, zoals bij de Bendy Triple. Mocht je een rechthoekige tafel hebben dan hang je deze vaak in een symetrisch oop. Hoe ver de lampen uit elkaar hangen is afhankelijk van je tafel. Maar stel dat je tafel 200cm is en je hebt drie lampen, dan deel je 200 door het aantal lampen plus 1 - in dit geval kom je dan uit op 50cm. Dan hang je de eerste lamp 50cm kopse kant op enzovoorts. 

6. Hoe koppel ik meerdere lampen aan elkaar? 

Meerdere lampen aan 1 aansluiting? Dat kan je doen door middel van een kroonsteen of lasklem. Je kan de lampen op dezelfde manier aansluiten zoals bij vraag 1. Let wel op dat je de draden goed aansluit (blauw bij blauw en bruin bij bruin). 

Hopelijk heb je na het lezen van dit blog meer kennis over lampen, licht en hoe je dit moet aansluiten en indelen. Mocht je nog een andere vraag hebben dan horen wij dat natuurlijk graag en kan je deze stellen via de chatfunctie of het contactformulier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *