Sign in

close

Registering for this site allows you to access your order status and history. Just fill in the fields below, and we’ll get a new account set up for you in no time. We will only ask you for information necessary to make the purchase process faster and easier.

Create an Account

Over Tolhuijs 

Duurzaam Dutch Design

 

Tolhuijs ontwerpt via de omgekeerde wereld. Wij maken geen ontwerp en voegen daarna de materialen toe zoals meeste ontwerpers doen. Wat we voor handen hebben, is ons startpunt. Hierbij ontwerpen we vanuit het materiaal en de productie mogelijkheden, met als resultaat een voor de klant interessant product. Tolhuijs’ stijl wordt gekenmerkt als ‘simpel, stoer en eerlijk’. De materialen zijn zichtbaar, naast verven wordt niets verdoezeld. 

Bij Tolhuijs hebben designs een dubbele betekenis. Onze SPOOL is niet zomaar de zoveelste lamp op de markt, onze FENCY is niet zomaar een stalen raster. Voordat producten in ons assortiment worden geplaatst hebben ze een compleet andere doel gehad en waren klaar voor de schroot. Wij zorgen er voor dat deze materialen een langer en beter leven kunnen hebben.

 

Bekijk hier onze visie:

Afval wordt gerecycled, maar dit is niet meest duurzame oplossing voor het materiaal. Het kwaliteit van het materiaal degradeert, en het kost veel energie. Het materiaal is nog goed genoeg om nieuwe producten van te maken, als je er maar creatief naar kijkt. Dat is waar wij bij Tolhuijs heel goed in zijn!

 

Het product moet er vooral mooi uit zien. Zo krijg je automatisch het duurzame verhaal bij mensen in de woonkamer. Een duurzaam 'Paard van Troje'

 

Bastiaan Tolhuijs

Sociaal verantwoord produceren

De productie van ons assortiment wordt zo veel mogelijk in sociale werkplaatsen en gevangenissen gedaan. We willen deze personen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven om zich opnieuw te integreren in onze samenleving, en hen zo ook op een creatieve manier opwaarderen in onze maatschappij. 

Een mooi voorbeeld is een ex gedetineerde die we reïntegreerden in de samenleving. Tijdens zijn gevangenisstraf behaalde hij - door het produceren van o.a. onze tafelpoten - zijn lasdiploma. Dankzij zijn lasdiploma en vele jaren ervaring kon hij direct aan de slag bij een van onze afval-staal leveranciers. Op deze manier maakt een ex gedetineerde de beste kans op herintegratie in de samenleving en kunnen we de recidiven verminderen.

Afval materiaal -> grondstof

Bij Tolhuijs willen we laten zien dat afval ook een grondstof kan zijn. Zo proberen we fabrieken en consumenten meer bewust te maken dat je door een beetje creatief te zijn nog heel wat kan maken met een afval product. Zo veel zelfs dat je het als design in je huiskamer wilt hebben.
Zo transformeert Tolhuijs pallets in samenwerking met zijn partners hoogwaardige houten planken die gebruikt wordt voor onder andere onze  tafelbladen en plankjes voor de  FENCY.

Productie van ons Geperst pallet hout

 1. Pallets worden verzameld bij verschillende afval partners en in het magazijn te drogen gelegd.
 2. Ze worden gesloopt. Spijkers en metaal worden hierbij verwijderd. 
 3. Alle planken worden 4 kanten geschaafd. 
 4. De kopse kanten worden recht afgezaagd en op lengte en dikte geselecteerd. 
 5. Nu volgt het lijmen. Alle plankjes worden neergelegd om een willekeurig patroon te krijgen. 
 6. Met lijmklemmen worden alle latjes tegen elkaar aangeduwd.
 7. Als de plaat droog is wordt de lijm verwijderd 
 8. De onderlinge platen worden tegen elkaar aan bevestigd om een groter blad te krijgen.
 9. Door ze nog eens te verzagen en glad te schaven worden ze getransformeerd tot tafelblad of Fency plankje. Lakken, schuren, lakken, klaar.

Wat denk jij? Waarom zouden we nieuwe materialen gebruiken als er al zoveel mooie materialen beschikbaar zijn? Het geperste pallet hout is een heel mooi voorbeeld van hoe je een product kan ‘upcyclen’, en dus duurzamer kan produceren. 

Bastiaan Tolhuijs

Industrieel product ontwerper. 
Oprichter van het merk Tolhuijs.

  Scroll To TopScroll To Top
  Language
  Dutch
  Open drop down