Waarom knippert mijn LEDlamp?
Blog

Waarom knippert mijn LEDlamp?

Flikkeren, knipperen, harder en zachter branden, allemaal problemen die kunnen ontstaan bij jouw LEDlampen. Je wilt natuurlijk de oorzaak vinden! Wij hebben een aantal vaak-voorkomende problemen én oplossingen voor je beschreven. Lees verder hoe jij jouw problemen met je LED-verlichting kan oplossen. 

1. Led lamp is niet dimbaar

Niet iedere LEDlamp is dimbaar in tegenstelling tot conventionele lampen. Bij LEDverlichting moet er een afbeelding (zoals hieronder) te zien zijn om aan te geven of deze dimbaar is. Als je een niet-dimbare lamp aansluit op een dimmer dan kan de lamp gaan flikkeren omdat een dimmer minder energie geeft aan de lamp. Mocht je niet willen dimmen dan kan je een gewone aan/uitschakelaar aansluiten op de lamp. Logo dat aangeeft of een lamp dimbaar is of niet

2. LED lamp is aangesloten op een halogeendimmer

LED gebruikt minder wattage dan halogeen en heeft daarom ook minder energie nodig (zoals duidelijker beschreven in dit blog). Halogeen gebruikt meer wattage. Als je een halogeendimmer aansluiten op een LEDlamp dan is de wattage van de dimmer 'te hoog' voor de geringe totaalwattage van de LEDlamp waardoor deze niet goed dimbaar is. Sluit daarom altijd een LEDdimmer aan op jouw LED-verlichting. 

3. Dimtechniek past niet bij jouw LED-lamp 

Er zijn verschillende dimtechnieken voor LEDverlichting. De meest 'normale' zijn fase afsnijding en fase aansnijding. Er zijn nu dimmers op de markt die beide technieken gebruiken. De dimtechniek moet op de verpakking staan van de lamp en wordt als volgt gemeld:

Fase afsnijding = Trailing edge (RC)
Fase aansnijding = Leading edge (RL)

4. De instelling van de LEDdimmer

Hoe verder LED-lampen worden gedimd des te minder energie ze vragen. Daarom is het verstandig om van te voren de hoeveelheid wattage te controleren en dit te laten corresponderen met de dimmer. Je kan de hoeveelheid energie namelijk instellen van de dimmer. Zo kan je er altijd voor zorgen dat jouw lampen optimaal worden gedimd.

5. Fluctuaties in je netstroom

Fluctuaties in het net kunnen door verschillende dingen gebeuren. Een daarvan is als je veel andere elektrische apparaten hebt aangesloten op dezelfde groep. Een goed voorbeeld is wanneer bijvoorbeeld je LEDlamp minder gaat branden op het moment dat je TV aangaat en deze op hetzelfde net is aangesloten. 

Oplossing hiervoor is om grote apparaten niet aan te sluiten op dezelfde groep als je LEDlamp. LEDverlichting is namelijk gevoelig voor 'verstoringen' in het net. 

6. Defecte Driver 

Wat ik vaak hoor is dat LEDverlichting niet stuk kan gaan, de driver van de lamp wel. Dit klopt in zekere zin. De 'draden' of filament van de lamp zal niet zo snel stuk gaan zoals je duidelijk kan zien bij een gloeilamp maar de lamp kan wel degelijk defect raken. Dit gebeurt als de behuizing van de LEDlamp te warm wordt. Als dat gebeurt moet je de driver vervangen. Mocht het zo zijn dat de driver sterk geïntegreerd is in de lamp dan dien je de hele lamp te vervangen. 

Let op: Je mag verwachten dat LEDlampen lang meegaan. Als je korter dan twee jaar hebt mogen genieten van je LED-verlichting, dien dan een garantieverzoek in bij de winkel waar je de lamp hebt gekocht. Grote kans is dat ze zonder problemen een nieuwe voor je reserveren. 

Hopelijk heb je de oplossing kunnen vinden voor jouw probleem. Mocht het nog niet opgelost zijn dan helpen wij je graag verder. Stuur dan de artikelcodes van de lamp en dimmer via een mail naar ons toe. Wij helpen je graag verder.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *