Foto van duurzame hanglamp Andy van Tolhuijs
Blog

Hoe maak je je lamp schoon?

Schittert jouw schitterende lamp niet meer en kan je je gezicht niet meer zien in de reflectie van de glazen kap? Tijd om de lamp schoon te maken. Maar hoe maak je je lamp schoon? Wij zijn hierin gedoken en hebben voor jou dé tips om jouw lamp weer het pronkstuk te maken dat het is. Lees hier verder hoe jij te werk kan gaan. 

Allereerst is het verstandig om de lamp los te halen van het plafond of algeheel de stroom eraf te halen. Geen zorgen, een lamp schoonmaken kost niet heel veel tijd dus je kan gerust even de stroom eraf halen. Je wilt dit tenslotte veilig kunnen doen zonder dat je een schok krijgt. 

Metalen lamp schoonmaken

Bij Tolhuijs hebben we veelal lampen van metaal, zoals de Andy, Bendy, Spool en Hook'd. Logisch dus dat wij direct aan jou gaan vertellen hoe je deze het best schoon kan maken. 

Benodigdheden: 

  • Zachte doek
  • Schoon water
  • Droge theedoek

Gebruik nooit sterke schoonmaakmiddelen om jouw metalenlamp schoon te maken. Helemaal als er een coating omheen zit. Anders maak je beschadigingen aan de lamp die je niet meer eruit kan krijgen. Zit er stof op de lamp? Gebruik een plumeau om het stof weg te halen. Daarna kan je een zachte pluisvrije doek lichtvochtig maken en de lamp afnemen. Maak de lamp direct droog met een schone theedoek en je lamp is weer klaar om je interieur te belichten!

Is de lamp wat vettig omdat deze boven in je keuken hangt? Gebruik dan een klein beetje groene zeep op je pluisvrije doek. Direct daarna spoelen met water en droogmaken met je theedoek. 

Hoe maak je een glazen lamp schoon? 

Voordat je een glazen lamp wilt schoonmaken, of de lichtbron in het armatuur, zorg je er eerst voor dat de lichtbron stofvrij is. Dit kan al door een microvezeldoek te gebruiken of een plumeau. Daarna kan je de lamp losdraaien van de fitting om het beter schoon te maken. 

Benodigdheden

  • Keukenrol om de lamp mee los te draaien (voorkomt vette vingerafdrukken)
  • Water
  • Schoonmaakazijn
  • Schone theedoek 

Nu je de lamp van de fitting hebt gehaald en hebt afgestoft kan je met een sopje van water en schoonmaakazijn de lamp schoonmaken. Maak een microvezeldoek licht vochtig in je sopje maak de lamp rustig schoon. Gebruik geen heet water omdat de lamp hierdoor kan barsten. Als je lamp schoon is maak je hem droog met je theedoek. Draai de lamp, eventueel met keukenrol, weer in de fitting. Klaar!

Stoffen lampenkap schoonmaken

Een stoffen lampenkap is makkelijk schoon te maken. Hiervoor kan je een kledingroller gebruiken om alle pluisjes en stof eraf te halen. Mocht je vet vlekken hebben op de lamp dan kan je een combinatie gebruiken van water en schoonmaakazijn zoals beschreven hierboven. 

Tip: maak wel de hele lampenkap schoon omdat je anders watervlekken kan krijgen. Je kan voor een stoffen lampenkap beter te weinig water gebruiken dan te veel. 

Laatste tip:

Leuk al dat schoonmaken van je lamp, maar waar zitten de meeste bacteriën? De lichtschakelaar. Maak deze ook gelijk even schoon en let erop dat je nog steeds de stroom eraf hebt. Gebruik een licht-vochtig doekje en maak daarna direct schoon met een droge theedoek. 

Hopelijk heb je nu genoeg informatie om jouw lampen weer te laten blinken. Mocht je nou nog tips voor ons heben of wil je hierop reageren met nóg betere tips? Laat een reactie achter of stuur een mail via de contactpagina

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *