Hoe behandel ik mijn houten tafel? Volg de vijf stappen hieronder
Blog

Hoe behandel ik mijn houten tafel? Volg de vijf stappen hieronder

Je hebt je mooie houten tafel al een tijd in jouw eetkamer staan en vertoont inmiddels wat gebruikssporen. Teveel zon, vochtvlekken, vetvlekken en nog veel meer kunnen ervoor zorgen dat jouw eettafel niet meer in dezelfde staat verkeert als wanneer je hem hebt gekregen. Wij leggen jou in een aantal stappen uit hoe jij jouw tafel weer kan laten stralen. Steek je handen maar alvast uit de mouwen. 

Zoals een vriend van mij vaak zegt als er een vlek op zijn tafel komt "Ach, daar gaat-ie van leven". Er zijn tafels bij Tolhuijs die dit toelaten door de houtsoort. De robuuste Visgraat -of Pallet tafel zijn tafels waar een grove korrel in het hout zit. Vlekken en butsen vallen hierdoor wat minder op. 

Mocht je nou heel graag je tafel willen onderhouden en ben je er he-le-maal klaar mee? Volg dan de vijf stappen hieronder. 

1. Afplakken

Plak, eventueel, de metalen platen af op de bovenkant van de tafel met plakband of tape. Hierdoor voorkom je dat je krassen krijgt op het metaal, je wilt immers alleen het hout gaan bewerken.

2. Opschuren

Met alles wat je uiteindelijk opnieuw in de lak gaat zetten is opschuren een niet te voorkomen handeling. Gebruik korrel 120 en je kan hier gerust een schuurmachine voor gebruiken. Tenzij je de beweging wilt gebruiken, weet wel waar je aan begint. 

3. Afnemen

Neem de tafel nu af met een vochtige doek om het stof van je tafel te halen. Laat de tafel goed drogen (heel belangrijk). 

4. Behandelen

Je kan er nu voor kiezen om de tafel in de olie, wax of beits te zetten. Net waar jouw voorkeur ligt. Wij hebben gekozen voor eiglans vloer lak gebruikt om de tafel te lakken. Je kan het merk Glitsa gebruiken dat je bij de bouwmarkt kan halen. Behandel de tafel met het product naar jouw voorkeur en laat het drogen. 

5. Nazorg

Zodra de tafel droog is kan je met je hand over de tafel gaan om eventueel ruwe plekken te vinden die je, met de hand(!), kan opschuren met korrel 180. Zodra je dit hebt gedaan kan je de tafel voor de tweede keer in de lak zetten. 

Hopelijk heeft de tafel nu weer de glans die het had toen je hem van ons hebt gekregen. Mocht je naar aanleiding van het behandelen van de tafel nog vragen hebben? Neem dan gerust contact op via de contactpagina of via de chatfunctie. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *