Zelf een lichtplan maken in 4 stappen
Blog

Zelf een lichtplan maken in 4 stappen

Wandlampen, vloerlampen, hanglampen, spotjes, rails.. een greep uit de vele manieren om jouw woonkamer te verlichten. Een lichtplan hiervoor is zeker geen overbodige luxe en wordt daarom niet voor niets gebruikt door interieurstylisten om de perfecte setting te creëren in elk gedeelte van de woonkamer. 

Gelukkig hoef je geen interieurstylist te zijn om zo’n lichtplan te kunnen maken en kan jij het na het lezen van deze blog ook zelf!

Laten we beginnen bij het begin: waarom is een lichtplan eigenlijk van belang? De invloed van licht is ontzettend belangrijk; zo is het bevorderlijk voor je gemoedstoestand, gezondheid, en het is natuurlijk sfeerbepalend. Meer over de invloed van licht op onze gezondheid vind je in deze blog: Ode aan licht!(Link)

Dus ga je verbouwen, verhuizen of de boel opnieuw inrichten, neem dan ook de verlichting mee in je plannen, dan kan je direct de juiste plaats bepalen voor de elektrapunten. Bekijk hieronder de vier stappen zodat jij zelf kan beginnen met jouw eigen lichtplan!

1. De Plattegrond

Vaak krijg je een plattegrond bij een koop- of huurhuis. Zo niet, teken deze dan zelf en bepaal waar de meubels zullen komen. Kijk hierbij naar de functie van de ruimtes en welke activiteiten er zullen plaatsvinden. Ga je er lezen, werken, relaxen of dineren? Een combinatie kan natuurlijk ook.

2. De Basisverlichting

Nu je de plattegrond hebt ingedeeld is het tijd om te bepalen welke lamp als eerste zal moeten branden wanneer je de ruimte binnenloopt, en welke dus het liefst op de schakelaar naast de deur aangesloten moet worden. Vaak gaat het bij basisverlichting om relatief felle hang- en plafondlampen. 

Je zou ook hierbij kunnen denken aan Smart Led van Led Light District. Nog voordat je binnenbent alvast je verlichting aan doen. Welkom in de 21ste eeuw!

3. Praktische Verlichting

Deze vorm van verlichten wordt nog wel eens vergeten bij het inrichten van de (woon)kamer maar is daardoor niet minder belangrijk. Want ben je van plan ergens veel te lezen of te werken? Dan is een fellere lamp met een hoge lumen-waarde wel zo prettig. Dus vergeet de leeslamp bij de boekenkast of de hanglamp(en) bij de eettafel niet in het lichtplan te verwerken. 

4. Sfeerverlichting

Tijd voor sfeer! En dat hebben onze lampen zeker. Ze zijn al mooi op zichzelf en hebben niet veel meer nodig om een mooi beeld te creëren. Sfeerverlichting kan hem zitten in wandlampen, strips en subtiele vloerlampen zoals de Spool Vloerlamp

Voeg een dimmer toe om met de intensiteit te kunnen spelen of kies direct voor een lamp met lagere wattages en lagere kelvinwaardes voor een intieme sfeer.

Kan ik nu zelf een lichtplan maken? Je komt in ieder geval een heel eind! Mocht je nou verder advies willen over je lichtplan neem dan gerust contact op via het contactformulier of via de chatfunctie. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *