Creëer met de juiste verlichting meer sfeer in huis
Blog

Creëer met de juiste verlichting meer sfeer in huis

Licht is meer dan alleen maar om een donkere ruimte te verlichten. Het heeft veel meer functionaliteiten en brengt ook sfeer in jouw interieur. Veel adviseurs en stylisten zullen het hier mee eens zijn, want goede verlichting is goed voor je gezondheid, budget, je humeur, en zelfs je veiligheid. Lees hieronder hoe jij je verschillende ruimtes optimaal kan verlichten. 

Hoe verlicht je je woonkamer? 

Je woonkamer is een van de plekken waarin alle verschillende lichtsoorten bij elkaar komen. Doordat je in je woonkamer kan dineren, werken, relaxen en sfeervol kaarslicht wilt heb je meerdere functionaliteiten in een enkel interieur. Mooie design statements, een grote tafel met een mooie hanglamp erboven, subtiele vloerlamp, en spotjes zijn allemaal elementen die van jouw woonkamer een geheel kunnen maken. 

Hoe verlicht je je slaapkamer?

In je slaapkamer wil je functioneel licht, als je opstaat en je kleding moet zien, en je wilt sfeerverlichting als je lekker ligt te lezen. Je kan er dan voor kiezen, helemaal als je een kleine slaapkamer hebt, om kleine tafellampen of een dimbare plafondlamp/hanglamp te gebruiken. Wat ook een mooi effect geeft is indirecte verlichting. Het is geen intens licht waardoor je goed kan ontspannen. Kopspiegellampen zijn hiervoor uitermate geschikt.  

Hoe verlicht ik mijn keuken? 

De keuken moet bepaalde plekken hebben die volledig verlicht moeten worden bijvoorbeeld het aanrecht, gootsteen, en gasfornuis. Hou rekening mee dat het in keukens vochtig kan worden en dat je daarmee op de IP-waarde van de lamp moet denken. Daarnaast, mocht je in de keuken óók dineren, probeer dan gezelligere verlichting te gebruiken om lekker te kunnen tafelen met je vrienden of je gezin. 

Badkamer verlichting, waar begin je? 

Net zoals in de keuken moet je in de badkamer letten op waar je een lamp ophangt en hoeveel water deze kan verdragen. Let ook hier goed op de IP-waarde van een lamp. Daarnaast is de badkamer een plek waar we naast ontspannen ook gedetailleerd werk doen zoals je make-up opdoen en scheren. Ga daarom ook voor fel licht met een hoge CRI-waarde waardoor je natuurgetrouw licht hebt. 

Verlichting in de hal en gang

Het klinkt misschien gek, maar de gang en je hal zijn een beetje het voorproefje wat iemand kan verwachten in de rest van jouw interieur. Het concept van de muurlamp is waarschijnlijk hier ontstaan. Je wilt de donkere ruimte graag een beetje verlichting maar natuurlijk niet te veel. De wandlampen van Spool zijn geschikt omdat ze gezellig licht afgeven en een mooi patroon afgeven op de muur. 

Tot slot is het goed om te weten hoeveel licht (lumen) je ongeveer kan gebruiken per ruimte. Helemaal handig in combinatie met het maken van je lichtplan. Weet je niet hoeveel licht je per ruimte nodig hebt, zie dit blog over lumen

Geef reactie

Jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *