Verlichting boven je eettafel - De 4 dingen waar je rekening mee moet houden
Blog

Verlichting boven je eettafel - De 4 dingen waar je rekening mee moet houden

De eethoek is niet meer uit ons interieur weg te denken. Het is de plek waar we de dag beginnen en vaak samen afsluiten, een multifunctionele plek waar veel herinneringen worden gemaakt. En daarbij wil je natuurlijk mooie, sfeervolle LED verlichting. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van je lampen? Lees hieronder onze uitleg

1. De warmte

Met een felle basisverlichting zie je weliswaar precies wat er op je bord ligt, je zit er niet bepaald gezellig bij. Je wil een warme verlichting hebben waarbij je niet direct in de lichtbron kijkt. 

Heeft jouw eettafel ook de functie van een werk- of hobbytafel? Dan is de dimmer een goede uitkomst voor je (Lees hier meer over het dimmen van verlichting). Hiermee kan je spelen met lichtsterkte en zo de perfecte sfeer creëren boven jouw eettafel. 

2. De hoeveelheid licht

Oftewel: Lumen. Ga voor een waarde tussen 350 en 450 Lumen voor het mooiste effect boven jouw eettafel. Wil je meer weten over Lumen? In deze blog leggen we uit wat het is en hoe je het optimaal kan toepassen in jouw interieur. 

3. De vorm van de tafel 

Heb je een ronde tafel? Dan ben je waarschijnlijk eerder geneigd om je lampen in een ronde vorm op te hangen. Dit kan door in een rondje afzonderlijke plafondkappen te plaatsen of door aan één ronde plafondkap meerdere lampen aan te sluiten, zoals bij deze Andy Triple.

Een rechthoekige tafel wordt vaker verlicht door een aantal lampen op een rij. Dit is visueel vaak aantrekkelijker en het verlicht de tafel beter. Ook hierbij kan je individuele plafondkappen gebruiken of een plafondkap met meerdere aansluitingspunten. Je zou ook door een draadklem lampen decentraal kunnen verhangen zodat deze mooi verspreid zijn boven de tafel. 

4. De hoogte boven de tafel

Geschikte lamp(en) gevonden? Mooi! Nu is het tijd om de hoogte te bepalen. De richtlijn hiervoor is simpel: voor de beste lichtinval hang je de lamp(en) 60 tot 75 centimeter boven het tafelblad. Maar probeer ook vooral zelf uit wat je prettig vindt en mooi vindt staan! Tip: doe dit voordat je het draad van de hanglamp vastmaakt, plafondkap doet of korter knipt. 

Hopelijk heb je nu de handvatten om de beste keuze te maken voor de verlichting boven jouw eettafel. Mocht je verder nog vragen hierover hebben neem dan gerust contact op via het contactformulier of via de chat!

Geef reactie

Jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *