Wat voor lichtsoort gebruik ik? Lees hieronder vijf soorten
Blog

Wat voor lichtsoort gebruik ik? Lees hieronder vijf soorten

Net als bijna elk item in ons interieur heeft ook de verlichting een functie. Bij de aanschaf van een nieuwe lamp is het dus belangrijk om allereerst te bepalen wat je met de lamp wilt verlichten en wilt bereiken. Wil je iets uitlichten, ophelderen of wil je juist een bepaalde sfeer creëren? 

We maken onderscheid tussen 5 lichtsoorten: basisverlichting, sfeerverlichting, functionele verlichting, gerichte verlichting en decoratieve verlichting. Lees hieronder de toelichtingen. 

1. Basisverlichting

Dit is de lamp die je als eerste aandrukt als je de ruimte betreedt, vaak aangestuurd door de lichtschakelaar naast de deur. Vanwege de functionaliteit ontbreekt deze verlichting eigenlijk in geen enkel interieur.

Hierbij gaat het vaak op hang- en plafondlampen die over het algemeen een fel licht geven. Met een dimmer maak je deze verlichting multifunctioneel. Zo kan de basisverlichting ook als sfeerverlichting dienen. Lees hier meer over het dimmen van LED.

2. Sfeerverlichting

Als toevoeging op de basisverlichting wordt dit gebruikt om een intiemere en gezelligere setting te creëren. Deze verlichting is vaak diffuus, dit betekent dat de lichtinval je indirect bereikt. Wandlampen zoals de wandlamp Spool is een goed voorbeeld van sfeerverlichting

De lampenkap is vaak dicht of het licht wordt weerkaatst via de muur of een combinatie van beiden. 

Hieronder zie je het verschil tussen basisverlichting (links) en sfeerverlichting (rechts)

3. Decoratieve Verlichting

Decoratie in je interieur is belangrijk, en decoratief licht hoort daar natuurlijk ook bij. Denk bij decoratieve verlichting aan bijvoorbeeld LED-strips en lichtsnoeren.

4. Functionele Verlichting

Dit zijn de vaak fellere lampen met een specifieke functie, vaak om beter te kunnen zien waar je mee bezig bent. Denk hierbij aan de bureau- en leeslampen. Net als de basisverlichting leent deze verlichting zich ook uitstekend om als sfeerverlichting te dienen door er een dimmer op te installeren. 

5. Gerichte Verlichting 

Gerichte verlichting gebruik je om accenten toe te voegen in jouw interieur. Vaak zijn dit spotjes en klemspotjes die een plek, schilderij of boekenkast uitlichten. 

Dit is de minst gebruikte verlichtingsvorm in onze huizen en dat is zonde, want deze manier van verlichten kan juist een hele mooie touch geven aan jouw interieur. Dit weten de interieurontwerpers van bijvoorbeeld televisiestudio’s al lang, let maar eens op hoe gericht de belichting is ingesteld en wat voor mooi effect dat kan hebben.

Verschil tussen functionele verlichting (links) en gerichte verlichting (rechts) 

Hopelijk ben je nu wijzer geworden met betrekking tot de verschillende lichtsoorten. Mocht je naar aanleiding van dit blog nog vragen hebben dan horen wij dat natuurlijk graag en kan je ons bereiken via de chatfunctie of via onze contactpagina. 

Geef reactie

Jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *