Hoe kies je het juiste lichteffect? Hieronder lees je hoe
Blog

Hoe kies je het juiste lichteffect? Hieronder lees je hoe

Dat er verschillende lichteffecten zijn is logisch en duidelijk waarneembaar om je heen. Maar welke zijn er en hoe zijn ze van belang en hoe pas je verschillende lichteffecten toe? Hoe je de verlichting om je heen controleert heeft grote invloed op de ruimte zelf en op je gezondheid. Meer over de effecten van licht op je gezondheid kan je lezen in dit blog

Hieronder gaan we dieper in op de 4 verschillende lichteffecten en de invloed die licht heeft op de ruimte waarin het schijnt.

1. Direct Licht

Dit is vaak functionele verlichting. Het straalt als bundel op een object of vlak en bevat vaak het hoogste aantal lumen zoals de Andy of Bendy. Dit soort licht gebruik je op vlakke plekken die functioneel verlicht moeten worden zoals eettafels. 

2. Indirect Licht

Een wat subtielere manier van verlichting waarbij je de lichtbron niet direct kan zien. De lichtbron schijnt op een oppervlak en wordt gereflecteerd op de rest van de ruimte. 

Een goed voorbeeld van zulk soort licht is de Spool Wandlamp. Je krijgt op de muur een mooi patroon te zien van de lamp en het licht dat daar doorheen schijnt. 

3. Diffuus Licht

Wanneer de lichtbron wordt onderbroken door een lampenkap of een opale bol, spreken we van diffuus licht. Diffuus licht gebruik je bij uitstek ter decoratie en om sfeer aan te brengen, doordat de kap het licht als het ware opvangt en over de gehele kap verspreidt krijg je een mooi effect. Ook kan je het uitstekend gebruiken voor basis verlichting omdat de gehele ruimte verlicht kan worden. 

4. Accent Licht

Hiermee leg je het accent op een bepaalde plek of een bepaald voorwerp in jouw interieur. Denk hierbij aan bureaulampjes of spotjes gericht op een schilderij of op het keukenblad. 

Bij accent licht gaat functionaliteit boven de decoratieve functie van de lichtbron, de lampen hebben dan vaak een hoge lichtsterkte en een smalle lichtbundel. 

(v.l.n.r.: direct licht, indirect licht, diffuus licht, accent licht)

De vier soorten lichteffecten in een enkele afbeelding

Tip: heb je het blog over de verschillene soorten verlichting al gezien? Samen met dit blog heb je veel informatie tot je beschikking over hoe jij jouw woning kan verlichten. 

Mocht je vragen hebben over lichteffecten of vrijblijvend advies willen ontvangen, stuur ons een chatberichtje of vul het contactformulier in en we nemen binnen één werkdag contact met je op. 

Geef reactie

Jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *